Mijn ANVAG

De Mijn Anvag omgeving is nu onderdeel van de LVNT website onder het kopje Mijn LVNT.


Wat is Panchakarma?

Panchakarma is een naam voor een Ayuvedisch reinigingsprogramma. Pancha is vijf en karma betekent behandeling, met deze vijf behandelingen wordt uw! lichaam in balans gebracht 

Dit zijn de vijf reinigingsmethode:

 1. Vaman: braken
 2. Virechana: purgeren
 3. Basti: klysma
 4. Nasya: neusdruppels
 5. Rakta moksha: bloedzuiverende methodes

De behandelingen worden afgestemd op de individuele persoon, de vier seizoenen, de conditie van het lichaam en geest. Daarvan uit wordt een panchakarma behandelplan gemaakt.

Panchakarma 
Pachakarma bestaat uit meerdere behandelingen die het lichaam reinigt, het immuunsysteem versterkt  en het weefsels verjongd. Het zijn krachtige effectieve behandelingen. Panchakarma wordt aanbevolen bij chronische problemen, het vertraagt veroudering en kan ook een preventief programma zijn, die jouw helpt voor een goed gezond lichaam.

Wat is de werking van een Panchakarma? 

 • Verwijdert ama (gifstoffen en anti-oxidanten)
 • Opent lichaamskanalen en maakt het lichaam schoon en de geest wordt helder.
 • Verbetert agni – het spijsverteringsvuur.
 • Lichaam wordt geactiveerd om de afvalstoffen zelf te verwijderen.
 • Brengt evenwicht in de drie Dosha’s; Vata, Pitta, Kapha.
 • Verbetert immuniteit, vitaliteit en levenskracht.
 • Houdt veroudering tegen
 • Het lichaam verbetert door inname van kruiden en de behandelingen. 

Samengevat de werking van panchakarma
Panchakarma betekent “ vijf acties ”.  Het effect is, om het lichaam te reinigen van giftige stoffen en oxidanten. Deze ontstaan door: 

 • slechte voedingsgewoonten,
 • zwakke spijsvertering, 
 • slecht werkende darmen, 
 • drukke levensstijl, 
 • weinig beweging, 
 • aangeboren aandoeningen ( soms erfelijk of niet erfelijk)

De ophoping van deze kleverig afvalstoffen wordt bij Ayurveda  ama genoemd. Verwijdering van ama en verbetering van de stofwisseling is het hoofddoel bij Panchakarma. Panchakarma helpt het lichaam ama (de gifstof) te verwijderen en lichaamskanalen te openen. Dit heeft als resultaat een betere balans van alle drie de Dosha’s. Door de kruidenbehandelingen, verbetert het spijsverteringsvuur (bekend als agni, vuur) en de opname in de darmen. 

Als deze in balans zijn, creëren wij gezond weefsels, wordt het afval efficiënt afgevoerd en produceren wij een subtiele bewustzijn, Ojas genaamd. Ojas wordt gezien als jouw zelfgenezend vermogen, jouw psycho-fysiologie, dit is de basis voor helderheid, onze waarneming, onze lichamelijke kracht en immuniteit.

Om te beginnen met een panchakarma is er een voorbereiding behandeling nodig, dit bestaat uit massages met kruidenolie en gebruik van de zweet-box in sommige gevallen drinkt men ghee. Als het lichaam is voorbereid, kunnen de andere behandelingen van de Panchakarma uitgevoerd worden.

Het fundament voor gezondheid en welzijn
Als Ama zich in het lichaam verzamelt, blokkeert het de energiestroom, de informatie en voeding door het hele systeem. Ayurveda beschouwt deze opeenhoping van gifstoffen als onderliggende oorzaak van alle ziekten. Een algemeen voorbeeld hiervan is het ophopen van verzadigd vet en cholesterol dat niet door de stofwisseling te verwerken is. Dit leidt na enige tijd tot verstopping van de bloedvaten en aderen en zal uiteindelijk resulteren in een hartaanval. 

Het is eenvoudig om termen als Ama en Agni te begrijpen in relatie met voedsel. Maar het is belangrijk om je te realiseren  dat je geest en hart constant bezig zijn om energie en informatie te verwerken. Elk moment dat je mentale Agni / vertering werkt, worden ideeën in stukjes gebroken zodat het verstand deze kan verwerken. Op dezelfde wijze is je emotionele Agni verantwoordelijk voor de verwerking van ervaringen en gevoelens, met inbegrip van de glimlach van een geliefde tot onverwachte kritiek op je werk of de opwinding over een nieuwe relatie.

Hoe breng je balans in je lichaam (dosha’s)?
Als je een sterke emotionele Agni hebt, ben je in staat om te weten wat voedend voor je is en te verwijderen wat niet goed voor je is. Echter, het onvermogen om emoties te verwerken produceert evenveel gifstoffen als onverteerde  voeding. In feite zijn opgekropte woede, lang- gekoesterd verdriet en slepend schuldgevoel  voor de meeste mensen meer belastend dan verwerking van fysieke problemen.

Als we een optimale gezondheid willen ervaren is een sterke verbranding en het verwijderen van gifstoffen van groot belang. Panchakarma is door de tijd bewezen als een natuurlijke therapie die ontgift en de innerlijke balans en vitaliteit van het lichaam herstelt.

Waarom zou ik een Panchakarma behandeling ondergaan?

 • Stress en lichamelijke en geestelijke vermoeidheid, allergieën,   
 • zwakke weerstand, zwakke stofwisseling, chronische ziekten, 
 • slapeloosheid en slaapproblemen, 
 • spierproblemen,rugproblemen, 
 • spijsverteringsproblemen, zwakke darmen, slechte voedselopname, 
 • geriatrische problemen, 
 • auto-immuunziekten, huidziekten, astma, 
 • menopauze, hormonale problemen, onvruchtbaarheid, schildklier problemen, 
 • overgewicht, diabetes, hartproblemen, verhoogde cholesterol, 
 • lever- milt- en galblaas problemen.

Stress, vervuiling van de leefomgeving en een slechte leefstijl veroorzaken een giftige belasting voor het lichaam. Is deze eenmaal in de weefsels en het bloed  opgenomen, dan veroorzaakt dit een zwakke gezondheid.

Panchakarma activeert het proces snel, zodat de klachten afneemt en er treed verbetering in het orgaan of vitale functies. Via een combinatie van massage, kruiden sauna’s, speciale voeding richtlijnen, mild vasten en dikke darm reiniging, zorgt een Panchakarma therapie voor het afvoeren van opgehoopte afvalstoffen.

Panchakarma een vijfvoudige therapie die speciaal op de behoeften van de individuele patiënt wordt afgestemd. 

Je persoonlijk Panchakarma programma begint met een grondig onderzoek door een Ayurvedische dokter of therapeut. Dit stelt hem/haar in staat om je een op maat samengesteld programma aan te bieden, afgetemd op jou gezondheidssituatie. 

Afbeelding bij Wat is Panchakarma?

Zoek een therapeut

Een therapeut nodig? Zoek er een bij je in de buurt

Zoeken