Mijn ANVAG

De Mijn Anvag omgeving is nu onderdeel van de LVNT website onder het kopje Mijn LVNT.


Ayurvedische behandelingen

Abhyanga - massage

Bij deze behandeling wordt medicinale kruidenolie aangebracht over het gehele lichaam De effecten zijn verbetering van de eetlust, concentratie, slaap, verlaging van het stress niveau en pijn. Massage bevordert de soepelheid van het lichaam en een glanzende huid. Deze massage kan worden toegepast als een op zichzelf staande behandeling of als voorbereiding van Panchakarma.

Choorna Pinda Svedi (podikizhi) - Massage met kruiden bundels

Verwarmde bundels met kruidenpoeders worden gedrenkt in de olie en over het gehele lichaam (of specifieke delen ) in gemasseerd om zweten op te wekken. Podikizhi  wordt aanbevolen bij aandoeningen zoals stijfheid, pijn, zwaarheid in de spieren, gewrichten, wervelkolom, et cetera. Een zeer effectieve behandeling bij Vata aandoeningen.

Nasya - Neusdruppels

Neusdruppels van kruidenolie of andere substanties worden gebruikt voor behandeling   ter bestrijding van problemen in het bovenste gedeelte van het lichaam met inbegrip van hoofd, bijholtes, neus, keel, longen, en het volledige ademhaling systeem. Het is reinigend en zorgt voor een voedende actieve balans.

Shirodhara - Begieting van het hoofd

Shirodhara is het proces waarbij medicinale olie, melk, karnemelk enzovoort in een constante stroom over het hoofd van de patiënt gegoten wordt. Shirodhara kalmeert en is uitermate geschikt voor behandeling van milde stress- en slapeloosheid symptomen tot meer gecompliceerde aandoeningen van het centraal zenuwstelsel. Eerst wordt olie op het lichaam en hoofd aangebracht, daarna wordt een constante stroom van warme olie over het bovenste gedeelte van het voorhoofd gegoten.

Swedana  - Stoombehandeling

Swedana is een behandeling met stoom van puur water of kruidenaftreksels. Zij is effectief om gifstoffen los te weken, de bloedcirculatie te bevorderen en de poriën te openen. Nadat olie is aangebracht op het lichaam zit de patiënt in de stoom-box onder toezicht van de therapeut . De Ayurvedische stoom-box is speciaal ontworpen om het hoofd vrij te houden ter bescherming van zintuigelijke organen.

Swedan Avagha - Kruidenbad

Na  aanbrengen van olie op het lichaam, ligt of zit de patiënt in een bad gevuld met medicinale aftreksels.  Het is kalmerend, rustgevend, zweet bevorderend, gif afdrijvend en zeer goed voor huidklachten.

Udvartana - Droge kruiden massage

Udvartana is een massage met droge poeder of met een kruidenpasta. Bij deze behandeling worden kruidenpoeders of poeders gemengd met water, olie of ghee gebruikt. Verwijdert dode huidcellen, vermindert vet en verminderd Kapha. De behandeling verbetert de bloedcirculatie, verzacht en reinigt de huid en draagt bij tot versteviging van de ledematen.

Vasti of Basti-Enemas

Basti is een behandeling waarbij kruidenolie of kruiden aftreksels wordt ingebracht in de dikke darm. Dit heeft een reinigende of voedende werking. Diverse types Vasti omvatten:

  1. Anuvasan of Sneha vasti, met gebruik van kruiden olie
  2. Niruha  of Kashaya Vasti, met gebruik van een combinatie van kruiden aftreksels, honing, steenzout, olie enzovoort.

Deze behandeling wordt gebruikt ter reiniging en verzorging van de darm. Reinigen van de darm is de beste manier om het lichaam en de geest te ontgiften. Met een Basti wordt dit op een milde manier bereikt.

Als de darmen worden gereinigd, heeft dit een positief effect op de algehele lichamelijke gezondheid. Afhankelijk van de gebruikte kruiden en oliën heeft het een reinigend en verzorgend effect. Het kan de stofwisseling verbeteren, ‘t lichaam van energie voorzien, bloedcirculatie verbeteren, werkt bij droge huid, droog haar, droge ogen, vermoeidheid en helpt bij aankomen of verliezen van gewicht.

Prana (de levenskracht) komt voort uit de kracht van de darm. Daarom is een gezonde darm zeer belangrijk.

Basti verlaagt de droogheid in de darmen en verbetert de werking door hem te verstevigen.
Basti behandeling vermindert alle Vata problemen:

  • verstopping, winderigheid,
  • droge ogen, haar en huid,
  • bloedsomloop problemen, koude handen en voeten,
  • pijn in de gewrichten, rugpijn, hernia, stijfheid,
  • stress, angsten, slapeloosheid.
Afbeelding bij Ayurvedische  behandelingen

Zoek een therapeut

Een therapeut nodig? Zoek er een bij je in de buurt

Zoeken