Opleidingen EVC

EVC Procedure:

HET EVC TRAJECT

 1. Om in aanmerking te blijven komen per 1-1-2017 voor vergoeding van de zorgverzekeraars moet iedere HBO opgeleide CAM therapeut aan het HBO Bachelor niveau voldoen.
 2. Om in aanmerking te blijven komen voor registerlidmaatschap bij de beroepsvereniging ANVAG moet iedere HBO opgeleide CAM therapeut aan het HBO Bachelor niveau voldoen
 3. Dit niveau geldt voor MBK/psbk en Ayurveda

       (MBK=Medische Basiskennis, psbk=Psychosociale Basiskennis)

 1. Heb je een HBO niveau Ayurveda opleiding gedaan bij één van de volgende instellingen, ben je vóór 2014 afgestudeerd en heb je een praktijk dan kom je in aanmerking voor het EVC traject:
  1. EISRA  Den Haag
  2. Delight Academy | Ayurveda (voor 2013 afgestudeerd)
  3. Opleiding bij Vasant Lad, Albequerque New Mexico, VS
  4. Universiteit  voor Ayurveda in India
  5. Ganesha  Alkmaar inclusief Delight Academy | Ayurved - Nutrition course en MBK HBO niveau
 2. Heb je een natuurgeneeskundige praktijk en heb je HBO niveau natuurgeneeskunde opleiding  inclusief MBK en een cursus ayurvedische massage of voedingsleer gedaan bij één van de volgende instellingen dan kom je NIET in aanmerking voor het EVC traject:
  1. Hogeschool  voor Ayurveda Nijmegen
  2. Delight Academy | Ayurveda - Nutrition Course
  3. Enige andere Ayurveda opleider niet op HBO niveau

In dit geval kun je je aanmelden bij EISRA Den Haag voor de 4-jarige HBO Bachelor opleiding tot Ayurvedic Practitioner inclusief MBK/psbk of je kunt een nascholing MBK ergens anders bij een erkende opleider doen.

 1. Heb je een Ayurveda opleiding gevolgd bij Lies Ameeuw of Rosenberg Institute Birstein Duitsland plus MBK HBO niveau dan kom je ook niet (langer) in aanmerking voor het EVC traject. Dan kun je je aanmelden bij EISRA om in te stromen in het 1e, 2e of 3e jaar van de 4 jarige HBO Bachelor opleiding tot Ayurvedic Practitioner inclusief MBK/psbk. Dit in overleg met de studiecoordinator Carla van Dijk.

WELKE STAPPEN MOET JE ONDERNEMEN EN WAT KRIJG JE DAARVOOR

 1. Om inzichtelijk te krijgen of je  voldoet  aan het HBO Bachelor niveau voor Ayurveda en MBK/psbk is door de beroepsvereniging ANVAG het EVC traject ingezet.  Dit is overgenomen  door de VBAG voor HBO niveau Ayurveda geschoolden. Het is de verantwoordelijkheid van de individuele Ayurveda therapeut om hier zelf tijdig actie op te ondernemen.
 2. Op basis van een EVC traject ontvang je een EVC rapport met daarin advies of je moet nascholen en op welke aspecten. Tevens krijg je eenalgemeen advies over visitatie en praktijkvoering.

WIE SCHRIJVEN EEN EVC RAPPORT

 1. Een EVC rapport moet opgesteld worden door erkende EVC rapporteurs van de Anvag.
 2. Zodra de rapportage overgedragen is aan de EVC geïnterviewde is de verantwoordelijkheid van deze rapporteurs beëindigd.
 3. De rapporteurs staan los van een examencommissie van de beroepsopleiding Ayurveda inclusief MBK/PSBK die het EVC rapport beoordeelt.

WIE BIEDEN ER NASCHOLING AAN

 1. Voor MBK/PSBK zijn dat inmiddels een aantal door SNRO/CPION erkende instituten die dat aanbieden.
 2. Voor Ayurveda inclusief MBK/PBSK is in Nederland/Europa alleen EISRA die hiervoor in aanmerking komt
 3. Het is je eigen verantwoordelijkheid waar je gaat nascholen, houdt wel in de gaten dat je hiermee naar een HBO Bachelor niveau erkende Ayurveda opleiding gaat om dit diploma te laten verzilveren. Die opleiding biedt jou dan het HBO Bachelor niveau diploma aan als je Ayurveda deel ook op niveau is.

WIE BEOORDELEN HET EVC RAPPORT EN GEVEN TOESTEMMING VOOR VRIJSTELLING

 1. In het geval van EISRA is een aparte examencommissie benoemd met als voorzitter Prakash Madari en Paul Gieben die samen deze verzoeken beoordelen. Zij zijn dus beide verantwoordelijk voor de toelating en ook voor het geven van vrijstelling om slechts die onderdelen na te scholen om toch in aanmerking te kunnen komen voor het HBO Bachelor niveau Ayurveda en MBK/PSBK.
 2. Deze examencommissie geeft een advies aan de directie en studiecoördinator van EISRA
 3. EISRA biedt een nascholingstraject aan, afgestemd op de 9 beroepstaken Ayurveda en de 7 competenties (FONG getoetst) en op MBK/psbk conform de PLATO eindtermen (CPION getoetst) waar diverse docenten les geven.
 4. Het nascholingspakket wordt mede gebaseerd op de individuele adviezen die per beroepstaak en MBK/psbk zijn gegeven in de EVC rapportage.

MEER INFORMATIE OVER HET EVC TRAJECT KUN JE VRAGEN AAN:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.